koselig kontra korrekt, 2.

Jeg fortsetter å kommentere Tommy Sørbø’s kronikk i TA tidligere i januar 2012 om hva en bl.a må gjøre for å komme seg opp og fram her i livet.  For eksempel bor ikke vellykkede mennesker i koselige hus, de bor i korrekte hus, sier han. Til de som ikke har råd til en korrekt bolig sier han: Ikke bruk gardiner.

Første grunn skrev jeg om i går. Her er andre grunn:

2. Gardiner gjør et rom lunt.

Rommet, sier han, skal være rent og glatt som et offentlig kontor. Skal du bryte med det minimalistiske må det gjøres mer bevisst, som et interessant estetisk prinsipp. For eksempel ved hjelp av en bondeantikvitet eller en katt. (Men husk: katten bør være grå.)

Altså: Hjemme hos oss er det rent, det er sikkert nok, så det kriteriet er oppfylt til fulle. Og det er ikke minst takket være meg. For ikke lenge siden vasket jeg nemlig taket på kjøkkenet, til og med oppå kjøkkenskapene. Ja, du kan lure på hvorfor jeg kunne finne på slikt – helt av meg selv. Vel, vel, det hender at jeg strekker sannheten. Følg med.

Det startet ved middagen en dag i januar. Vi hadde i over en måned hatt koselige, røde gardiner, slike som passer i advents- og juletiden. Men de passer ikke når solen har vært på oppadgående et par uker, har jeg forstått. Da skal de røde gardinene tas ned og erstattes av lysere, men fortsatt koselige og lune hyggeskapere.

Hva har du tenkt å gjøre i kveld? sa hun. Neii, sa jeg, dro på det mens jeg lurte på hva som var på gang. Jeg så på henne, så henne dypt, og lett urolig inn i øynene for om mulig å finne et svar på min undring over den vendingen småpludringen under middagen var i ferd med å ta. Hun satt der avventende, jeg spørrende, selv om det jo var hun som hadde spurt. «Neiii, jeg må jo ha meg en lur, og en kopp kaffe etter det, og så …»

Lenger kom jeg ikke. «Jeg skal vaske kjøkkenet», sa hun midt i tenkepausen min, «for jeg skal bytte gardiner. Men jeg klarer ikke å vaske taket». Stillhet. Vaske taket, tenkte jeg. I alle dager. Det er da ingen som kikker oppi taket. Det er utrolig hva en rekker å tenke mens en puster inn en gang. Riktig nok trakk jeg pusten litt dypere enn vanlig, og deretter slapp jeg ubevisst nesten all luften ut igjen samtidig som jeg senket blikket og hodet bøyde seg naturlig  og forsiktig forover, og jeg bare måtte hoste et par host. Tørrhoste tror jeg en kan kalle det. Kan den også ha virket lett anstrengt?

Med hodet bøyd lett forover sank øyelokkene igjen og jeg så meg selv i kjelleren, på roterommet. Jeg tok et tiltrengt skippertak der mens min fru vasket på kjøkkenet, veggene fra gulv til tak, og skapene og – ja, hva må vel ikke vaskes på et kjøkken. Og ferdig med det ville hun heve hodet, og uvilkårlig feste blikket på taket der all verdens skitt ville henge og skrike mot henne. Hun ville se skremmende ansikter i fettet, akkurat som en kan se all verdens skremmende figurer og bilder i skyene når de foreløpig og delvis bekler himmelen en våt vårdag.

Jeg våknet fra min drømmetilværelse av et kremt fra min bedre halvdel, hun som alltid vet hva som må gjøres i et hus (jeg har redigert kommentaren min). «Tar du det taket, eller?» Jeg skjønte at jeg hadde tabbet meg ut ved ikke å ha jublet ut med en gang hun sa at hun ikke klarte å ta taket «KJÆRE, JEG TAR TAKET».

Jeg tok det taket. «Helt av meg selv», var det ikke det jeg sa tidlig i denne historien?

.

.

.

.

.

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Humor, Kommentarer, Livsstil, Sitater og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..