Det blir kaldere

Fra en kronikk i TU nr 11-13 sammenfatter jeg slik: Omkring 1850 sluttet den lille istid. Perioden var ingen normaltilstand i meteorologisk sammenheng, den var bunnen i en ca. 1000 års syklus som har hadde varmetopper både i bronsealderen, romertiden og middelalderen.

Og nå er vi på vei mot en ny varmetopp (Det er blitt varmere de siste 200 år). I perioden 1923-2001 har sola vært på det varmeste på 11000 år. Men det er ikke bare på jorda som en registrerer en slik oppvarming, også på andre planeter og måner i solsystemet blir det varmere. Og det uten at det er økning i CO2 eller annen menneskelig aktivitet der.

En 60 års syklus i global temperatur er observert de siste 8000 år (i Arktis). Dette fremgår i et større FN prosjekt for primærnæringene (FAO). Syklusen er meget godt dokumentert og knyttes til planetbanene og planetenes varierende innbyrdes plassering, noe som gir variasjon i gravitasjonsfeltene.

Solflekkaktiviteten har også betydning for temperaturen på jorden. Vi er på vei inn i en periode med svakere solflekkaktivitet, og dette ventes å gi en kjøligere jord de neste 5-10 år. Sett på bakgrunn av at den globale middeltemperaturen ikke har steget de siste 16 år (fra 1997), vil dette gi en periode på mer enn 21 år med synkende temperatur.

Kronikkforfattere: Ole Henrik Ellestad, tidligere forskningsdirektør og professor. Jan-Erik Solheim, professor emeritus i astrofysikk. Se TU.no

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Kommentarer, Natur, Sitater og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..