Den tause våren i fuglefjellet

Klimaendringene er her. Fuglene uteblir fra vårt sørligste fuglefjell, Runde. Det er hundretusener færre fugler i fuglefjellet på Runde enn det var for et par tiår siden. Om sommeren er vannet er 1,5 grader varmere enn det var på midten av 90-tallet. Dette påvirker økosystemet på en negativ måte, og det er påvist at matmangel er grunnen til at fuglene ikke klarer seg.

Krykkjene skriker ikke lenger, havhesten er borte, likeens toppskarven og lomvien, mens bare få individer er å se av terne og alke.

Krykkje. Foto ved Helge Thun, se http://helgethun.blogspot.no

Krykkje. Foto: Helge Thun, se http://helgethun.blogspot.no

Aftenpostens journalist Ole Mathismoen har laget en  fremstilling av dette som han kaller Den tause våren i fuglefjellet.

I juli 2013 ble ornitologen Alv Ottar Folkestad gjengitt i Sunnmørsposten der han fortalte at situasjonen for fuglene i Rundefjellet er dramatisk. Han er en av dem som har hatt anledning til å følge utviklingen i fuglekoloniene på Runde i mange tiår.  Toppskarvkolonien på Runde, den såkalte Skarveura, er tom. Krykkjekoloniene er borte, det hekker rundt 220 krykkjepar på Runde i dag, mindre enn i krykkjekolonien på Sildegarnsholmen i Ålesund. Det er riktig nok noen hundre lomvier igjen på Runde, men de finner lite mat, det samme gjelder alkene. Les artikkelen i Sunnmørsposten her.

I 2005 ble det i Norge startet et helhetlig og langsiktig overvåkings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler, SEAPOP. Programmet har som mål å fremskaffe og vedlikeholde grunnleggende kunnskap om sjøfugl for å bidra til en bedre forvaltning av disse marine miljøene. Se SEAPOP her.

IMG_4550 Remøy fra Fosnavåg

Det loddrette fjellet til venstre i bildet er fuglefjellet på Runde. Sett fra kaia i Fosnavåg med Remøya i forgrunnen.

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Kommentarer, Natur, Sitater, Vår og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..