Fosnavåg nyttårsaften 1956

Jeg begynte på folkeskolen i Fosnavåg høsten 1955. Vi bodde i andre etasje hos Petter Pettersen i Skarabakken. Været var gjerne regn om høsten, men jeg husker at vi hadde snø et par uker hver vinter. Nyttårsaften var vi ungene ute. I mer eller mindre kontrollerte former fikk vi holde stjerneskudd. Far min kjøpte ikke inn mer enn en pakke til hver av oss unger, antar det kunne være 10 stykker i den. Det var små stjerneskudd, ca. 10 cm brennlengde. Det gikk flere år før far min så seg råd til å kjøpe de lange og tykkere som brant ett minutt. Tror den økende lengden på nyttårsaftenens stjerneskudd avspeilet velstandsutviklingen slik den var på 50-tallet.

Med hensyn til raketter var det i 1956 ikke mange å se, men jeg husker at jeg som 12 åring i 1960 hadde fått tildelt et par stykker som kanskje løftet seg 10 m opp i luften.

Kinaputter var også populært. Jeg og Tor (Pettersen, bestekameraten min som forsvant på fiske som ung mann) hadde laget snøhule, og vi prøvde å skyte hull i huleveggen med puttene. Det var imidlertid for lite krutt i dem til at det ble noen success.

Jeg husker spesielt en nyttårsaftens kveld, tipper at det var nettopp i -56. En hel gjeng var samlet, og med huing og hoing gikk vi (vi yngste diltet etter de store gutta) utover mot Gevo. Under et tak der visste noen om en færing som ble trukket fram. Og med oss unger og ungdommer på begge sider av færingen, ble den dradd på den snølagte veien opp gjennom gatene i Vågen, helt til toppen av Skarabakken. Der snudde følget og tok samme vei tilbake. Lettest gikk det selvsagt ned den relativt bratte bakken. Ikke vet jeg hvor båten havnet til slutt, tror jeg hoppet av før Gevo i hvert fall.

Godt nyttår 2015.

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Blåblogg, Historie, Vennskap og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..