Jeg så ham røyke som 7-8 åring

Jeg traff Ragnar Thorseth første gang i 1957. Kveldens TV program (nrk1) om Ragnar Thorseths rotur var svært interessant. Han var 67 år da han i fjor rodde over til Shetland og tilbake. *)

Under TV programmet humret og lo jeg mang en gang. Ragnar er en humorist som ikke tar seg selv høytidelig. Jeg møtte ham første gang som 7 åring i Fosnavåg. Da bodde vi i bunnen av Skarabakken, og Ragnar var på besøk hos søskenbarnet sitt, Harald Thorseth. Vi ungene i nabolaget hadde laget en  hytteby med utsiktstårn slik at vi kunne følge med på om det kom fiender.  Dette var jo i den perioden at det stadig kom ut bøker om Davy Crocket, så det var populært å leke cowboy og indianer. Og det var vel helst indianere lenger ut i vågen vi var «redde» for.

Plank/bord til hyttebyggingen «fant» vi på sildoljefabrikken til Voldnes. Der var det stabler med bord som ble brukt til å spikre sildekasser. De litt større gutta tjente penger på den spikringa, og med hyttebygging i nærområdet  ble det naturlig nok noe svinn, både av plank og spiker. Plankene var for øvrig både helt nye og kasserte. Du får ha oss unnskyldt, Robert Voldnes. Du var vel knapt nok født den gangen. Det var et par større gutter som hadde hjulpet meg å bygge mi hytte. Jeg tror det var bl.a. navnebror Perry P., bror til bestekameraten min Tor. Navnet på den andre husker jeg ikke. Noe på I ? Han bodde i svingen der veien gikk ned til indre vågen og var like gammel som Perry P.

Ragnar kom på besøk, og der i hytta mi satt vi en fire, fem stykker. Vi gjorde store øyne da Ragnar, 7-8 år, lettet så vidt på baken og trakk fram ei pakke tobakk, og med selvfølgelighet og tydelig erfaring rullet han seg en sigarett og tok en velfortjent blås. Det var mitt første møte med Ragnar.

Vi gikk i samme klasse på realskolen, og jeg husker han røykte da også, jeg var med av og til og holdt ham med selskap på et par av røykestedene hans. Han ble tatt på fersken av lærerne av og til. Men jeg tror det ble med advarsler fra rektor. De hadde nok skjønt at det ikke ville la seg gjøre å få Ragnar til å gå andre veier enn de han selv hadde valgt.

I TV programmet sier han at han har sluttet å røyke for en 4-5 år siden. Pen, dama som han traff på den tiden, sa at hun skulle stå ved hans side dersom han sluttet å røyke og kvittet seg med den svære magen han hadde opparbeidet seg. Pen er blitt Ragnars redning, det ga han tydelig og omsorgsfullt uttrykk for.

Godt gjort, Ragnar, å slutte å røyke etter å ha holdt på i nesten 60 år. Godt gjort å kvitte seg med magefettet også. Lykke til videre, Ragnar.

Det er ikke sikkert du husker Perry, men vær sikker, jeg husker Ragnar Thorseth.

DSC02414

DSC02410

Bildene er fra NRK-programmet.

*) Han rodde første gang over til Shetland som 21 åring. Han har også seilt jorden rundt med vikingskipet Saga Siglar, dessuten har han med en 21 fots Mørebas kjørt nordvestpassasjen. Han har overvintret innefrosset med en ikke alt for stor båt i isen på Svalbard. Da hadde han kone og to barn med. Jeg husker jeg leste at ungene fikk lekser på telefax, og oppgavebesvarelser ble sendt samme vei i retur. Han har ledet ekspedisjon til nordpolen, og havarert med vikingskip i Middelhavet (jada, det kan blåse der også).

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Fritid, Historie, Kommentarer, Livet, Livsstil, Livsvisdom, Natur og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..