Sildefiske (1)

Vinteren 1956 gikk jeg i 1. klasse på folkeskolen i Fosnavåg. Kommunen var bygd opp på fisket, og ikke minst var sildefisket av stor betydning for lokalsamfunnet. Noen uker i januar-februar lå snurperne og hjelpebåtene inne i Vågen fortøyd side om side tvers over sundet, og i rekke på rekke, baugen på den ene båten stort sett inntil akterenden på båten foran. Slik ble hele Vågen fylt med båter som om morgenen skulle ut på feltet for å leite etter silda.

Som guttunge fikk jeg også være med på sildefiske, en dagstur to forskjellige år. Første gang var på Petter K. Sæviks M/S “Ludo”, en stålbåt, 70 fot lang, sannsynligvis mer. Lengden har jeg anslått og sammenligner med slik jeg husker farfars båt «Packing» på 60 fot. Baugen på «Ludo» gikk rett og vertikalt opp fra vannlinja. Akterut skrådde den svakt fra vannlinja opp til akterenden, som akterenden gjorde på de klassiske seilbåtene fra 20-tallet.  

Pappa og jeg hadde fått lov til å være med om bord, skal vi si som turister, og fikk på den måten oppleve det som foregikk. Jeg husker det relativt rolige havet. I ettertid har jeg tenkt at vi må ha vært i området mellom Stadt og Svinøy. Å få nærmest flatt hav der vinterstid må ha vært en sjeldenhet. Jeg husker roen på brua i den tidlige fasen, ekkoloddet som i perioder ble studert nøye, til operatøren, for å kalle ham det, lakonisk slo fast at: Her har vi ho, ja.   

Jeg fikk vel ikke med meg at nota gikk ut, men jeg husker notbåtene og silda som ble håvet inn. Det må ha vært et vellykket kast, for over radio ble det anmodet om en  hjelpebåt som kom og fikk lastet inn sin andel av det vellykkede kastet.

Hjemturen etter sildefiske med M/S Ludo. Notbåtene er fortøyd slik at de tre båtene ligger side om side
To notbåter i arbeid samt en lettbåt.

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Arbeid, Historie, Livet, Natur, Samfunn, Vinter og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..