Sildefiske (2)

På websiden til Gerh. Voldnes AS, www.voldnes.no fant jeg et bilde fra 1955 som illustrerer situasjonen under sildefisket da jeg vokste opp (se innlegget mitt 2.2.19).

Snurperne kom inn om ettermiddagen og kvelden og lå utenpå hverandre inne ved Voldnes’ sildemottak der de ventet på å få levere. Da jeg var 7 til 9 år bodde vi i bunnen av Skarabakken, det var bare noen hundre meter til Voldnes’ sildoljefabrikk. Det hendte at vi gutter lurte oss inn på mottaket, og jeg husker å stå ved siden av trakta der silda fra båtene ble sluppet oppi. Silda flommet ned i trakta, men noe spratt opp/ut og produksjonsgulvet fyltes sakte men sikkert av overskuddssild. Her var det bare å plukke, men jeg tenkte aldri på matauk. Tror heller ikke folk i Fosnavåg betalte mye for silda som var selvsagt kost i alle hjem.   

Når vi gutta var inne på produksjonen, hadde vi gjerne på oss støvler. Så fant vi en binge der vi kunne vasse i sild, og formålet var å skaffe seg status. I sildebingen ble støvlene belagt med sølvglinsende sildeflass mens vi vasset. Nå var det bare å gå med støvlene til hverdags og vise at du var en av gutta.    

Det var et yrende liv i Vågen under sildefisket, og om kvelden hadde fiskerne fri. Mange bodde i båtene og tok seg gjerne en tur på land om kvelden. Det var ofte snø på den tiden av året (snøen lå i max. 14 dager før neste mildvær), og vi guttunger kjørte rattkjelke om kveldene. Kom det noen fiskere forbi som skulle på kafé, tilbød vi skyss ned den 50-100 m lange bakken fra Voldnes’ store overnattingshus, Urheim. I bunnen av bakken fikk vi gjerne noen småpenger som takk for turen, stor stas for oss.

Da sildoljefabrikkene var i produksjon, la røyken fra pipene seg over bygda. Sildoljefabrikken til Gerhard Voldnes lå innerst i Vågen (Fosnavåg). Røyken fra sildoljeproduksjonen steig opp og over fjellet innerst i Vågen og fulgte så bakken ned på andre sida, bl.a. til Lisjebøen der vi bodde. Den karakteristisk lukta var ikke god, men alle kunne tåle det siden det luktet penger, som en sa.

Fosnavåg 1955 fra voldnes.no

.
.
.
.
.

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Arbeid, Historie, Livet, Livsvisdom, Mat, Samfunn og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..