Sildefiske (3)

Et par år etter turen med “Ludo”(postet 3. februar -19) fikk jeg en annen tur. Da var jeg med uten pappa. Han vinket meg av gårde fra kaia i Fosnavåg. Det var stuerten som hadde tatt på seg ansvaret å passe på meg. Båten jeg hadde “mønstret” på var M/S “Ragnhild”, hun var eid av Peder Sævik og lå mye oppankret i Sævik (Sævikane, som en sa for å stedfeste land- og sjøområdet). Hun var ca. 60 fot lang, en uvant form på en fiskebåt på de kanter. I ettertid har jeg skjønt at det kan ha vært en større utgave av Colin Archer skøytenes form, i hvert fall over vannlinjen. Hun fungerte som hjelpebåt under sildefisket. Jeg husker hun hadde fått ny motor noe tidligere, og vi guttunger i bygda var imponert over de nye hestekreftene vi hørte at hun hadde fått. Likevel har vel enkelte av dagens 20 fots hurtigbåter like stor eller større motor (syns jeg å huske at Ragnhild hadde fått 140 hk?).   

Det var urolig sjø med dønning, og det tok ikke lang tid ute på feltet før jeg ble sjøsjuk. “Ragnhild” hadde tidlig på dagen blitt hjelpebåt for en av snurperne, og det var hektisk aktivitet ombord. Stuerten skulle jobbe på dekk. Han kunne derfor ikke pleie en sjøsjuk guttunge for lenge av gangen, og for både ham og meg var det en god løsning å finne ei køye til meg med ei bøtte på dørken.

Søvnen må ha tatt meg, for jeg våknet av at stuerten røsket forsiktig i meg. Det viste seg at fisket var over og vi var på vei innover til land. Sjøen begynte å legge seg da vi var kommet på høyde med land, bare lange, slake dønninger skøyv aktenfra på ei godt lastet Ragnhild. Holmefjorden var stille og rolig, men jeg husker ingen ting av ankomsten hos Voldnes sildemottak eller gåturen hjem fra kaia.

Denne min andre og siste tur på sildefiske var ikke mye å skryte av, men jeg kan likevel si at jeg var der. Så er det jo slik at alle våre erfaringer er med og former oss og blir del av ballasten vi bringer med oss videre.  

M/S Ragnhild.
Bilde fra Anton Sævik

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Arbeid, Barn, Historie, Livet, Samfunn, Vinter og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..