Seilbåt i 28 år

Da vi hadde seilbåt, 22 fot med storseil, fokk og fem hk Yamaha, gikk det mye for motorkraft. Familien på fem på tur, det var enklest og raskere å bruke påhengsmotoren. Vanligvis skulle vi ikke så langt, målet var ofte holmen i Fredriksens bukt ved Arøya. Der var det gjerne plass til oss. Vi la til på utsiden (vest) av holmen, enkelt og greit. Når vi nærmet oss, slapp jeg dreggen, og den langkjølte båten gled sakte og sikkert de siste meterne inn mot fast fjell, blankskurt og vedlikeholdsfritt. Ingen hyttevegg å beise der, nei. 

De første årene var det kona som entret holmen ved å hoppe fra baugen, og sørget for at ikke båten slo mot fjell. Jeg fulgte etter med hammer, bolt og tau. Etter hvert ble barna fullbefarne matroser og overtok første fase av fortøyningen. 

Selvsagt seilte vi også, men jeg så an vær og vind og holdt seilføringen slik at ikke båten la seg for mye over. Ingen av dem har fått skrekk for sjø eller båt. Nå som kona og jeg kan reise ut alene, er jeg glad for at vi begge liker sjø- og båtlivet. 

En gang i tidlige år som seilbåteier, fikk jeg et spørsmål under lunsjpraten på jobben: Ble det mye seiling i sommer, da, Perry? 

Nei, svarte jeg, vi gikk mye for motor. Men egentlig så har jeg montert masta fordi båten ser så rar ut uten. 

Med det avvæpnende svaret kunne ingen ta meg for at jeg hadde “motorseiler” der motoren ble mye brukt.  

Vi hadde båten i 28 år, med den samme Yamaha motoren. Delebehovet opp gjennom disse årene var 1100 kr til en elektrisk dings. Men til slutt syntes kona det ble vanskelig å måtte forsere forstaget når hun skulle hoppe på land. Seilbåten ble byttet ut med ei snekke. En ny fase i båtlivet var begynt.    

Den nye eieren har fått 45 minutter innføring i seiling og er klar for 12 dagers tur Langesund-Hitra
Dette er ikke min båt, men uansett, det hadde ikke vært mye å vise fram uten mast

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Avslapping, Fin Form, Fritid, Historie, Livet, Livsstil, Natur, Sitater, Sommer og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..