Den skjulte skatten

Jeg har av og til tenkt på dette å ha en skatt som ingen andre vet om, å vite noe som ingen andre vet. Det vil si, det ligger oppe i dagen, men forståsegpåerne har ikke fått det med seg. 

Jeg tenkte på dette da jeg leste om fysikken på 1700-tallet. Emilie de Breteuil, etter hvert gift og fikk navnet Emilie du Chatelet, var en rik, fransk kvinne som fant en tankens likesinnede i Voltaire. Begge ønsket politisk reform og ville gjerne fremme vitenskapens sak. Hun bygde opp et vitenskapssenter med et profesjonelt laboratorium, forsket og skrev.  

Og her er vi der mitt tankespinn startet: Hun moret seg over at den nye generasjonen hoffolk i Versailles ingen anelse hadde om at hun var en av Europas ledende tolkere av moderne fysikk.

Selv om hun hadde åpnet lokket til skattekisten, var det ikke alle som ville kikke oppi, men selv visste hun hvilken skatt hun hadde funnet frem til. 

Som det skjedde med van Gogh (han fikk solgt ett maleri mens han levde), kom anerkjennelsen av arbeidet etter hennes død. Men i motsetning til van Goghs ry som med tiden ble forsterket, fikk hun et glemselens slør over seg etter hvert som flere av fysikkens hemmeligheter ble avdekket og la seg over hennes fundament. 

Kanskje er det slik at skatten øker i verdi dersom den får ligge. Men eieren har kanskje størst utbytte av den ved å realisere den i dag.

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Fin Form og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..