Christmas Brew

Her er en liten historie som inkluderer to cowboyer, en på 5 år og en voksen. Jeg tar sjelden store ord i min munn, men i dette tilfellet – nytelse. Les så skjønner du hvorfor:

Ugly morning blues.
Sitter ved kjøkkenbordet og prøver å komme i gang.
Kaffekverna går. Jeg maler nok for morgenkaffen pluss litt ekstra for å ha senere på dagen.
Medium kornstørrelse hva nå det betyr.
Døser på stolen og venter. Hører med stigende utålmodighet og tiltagende kaffeduft at det sildrer og renner ned i kolben. I det jeg skjønner at nå er det dråpetelleren som har overtatt, reiser jeg meg og fyller opp koppen.

Som jeg har fått for vane stikker jeg først nesen over kanten og inhalerer dampen med halvlukkede øyne. Prøver å holde fast på inntrykket den nydelige duften gir.

Med et slørete blikk stiger et minne opp fra et halvveis glemt bevissthetens avlukke: Jeg er 5 år, har hatt bursdag og fått cowboyhatt, pistolbelte og pistol med kruttlapper. Guttungen løper rundt og vifter med pistolen, det smeller i ett.
Krutteimen brer seg. Der var det jeg mintes, ja:

Krutt.

Koppen føres til munnen for den første slurken. Bildet av den lille gutten blekner og toner bort som bildene på skjermspareren.

Frem trer en voksen, støvete mann, som målbevisst, går opp de tre trinnene og med trøtte armer skyver til side de karakteristiske saloondørene. Til tross for at han er sliten beveger han seg bestemt og med vaktsomt blikk.

Summingen rundt bordene stanser og alles øyne er rettet mot døren der silhuetten av en senete kar med hatt trer tydelig fram.
Stramt på høyre lår henger en colt, en livsforsikring han alltid bærer med seg.
Skinnstøvlene bærer tydelig preg av tørr, varm sand.

Det er plutselig en sitrende spenning i lokalet, men sjokket mildnes sakte idet cowboyen resolutt og med klirrende sporer går til bardisken, skyver hattebremmen så vidt opp med venstre hånds peke- og langfinger, øyelokkene heves og et fast, klart blikk analyserer karen bak disken.

Ja? sier bartenderen, han er vant til det meste og prøver å beholde roen. Den fremmede holder blikket, han vet hva han skal ha og at de fleste i lokalet vil vise ham stor respekt fra nå av. De fleste vil til og med ønske at de kunne gjøre som ham.

Med begge håndflatene på bardisken lener han seg nesten umerkelig mot den bleke fremtoningen på den andre siden, og med dempet stemme fremfører han sitt ønske.
Let it be hot, kan de nærmeste høre han avslutter bestillingen.

Så snur han seg og plasserer seg vaktsomt med begge albuene støttende på bardisken. Kroppen står i en avslappet S-form som til tross for ansiktets noe trette uttrykk inngir styrke og autoritet. Han har blikket festet på et punkt på motstående vegg, men alle føler at han har kontroll på hver enkelt.

Forsamlingen sitter avventende som tente lys. Han venter rolig, og som på et umerkelig signal strekker han ut venstre hånd, den høyre ønsker han alltid å ha fri. Behendig får han tak i hanken på det dampende kruset samtidig som han beholder sitt vaktsomme blikk på forsamlingen. Nå stikker han nesen over kanten, og sakte fyller han lungene med den hete dampen. De andre gjestene ser at han hever blikket som om han aner et usynlig, men kjærlig nærvær. Koppen føres til munnen, og siden drikken er brennende het nøyer han seg med en slurk. Nå strekker han armen ut til siden og koppen plasseres på disken med en uhørlig berøring.

Nok en gang hviler han på begge albuene. Spenningen i lokalet er sitrende i det han myndig og overbevisende uttaler sine første hørbare ord til de sittende lysene:

«Christmas Brew. Anbefales til den trette».

———

Christmas Brew ble levert julen 2021 av Kristin, som julegave til bestefar.