Trærne

Dette er en hyllest til den som står i skyggen.

– – – – 0 – – – –

Joh. 15,16: ”Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere og satt dere til å gå ut og bære frukt, frukt som varer”.

Dette sier Jesus om oss. Han sammenligner oss med treet. Våren kommer med varme, treet blomstrer, etter hvert kommer frukten til syne, den modner og til slutt kan gårdeieren komme og høste.

Noen trær er store, noen er små, mindre synlige. Likevel kan de små bære frukt som de store, godt synlige trærne, i enkelte tilfeller kanskje til og med mer enn de store.

For å legge merke til disse mindre trærne må jeg kanskje være med gårdeieren. På turen gjennom hagen vil han kunne peke ut for meg tre for tre og fortelle meg hver enkelts historie.

La oss ta det lille treet som har båret så mye i så mange år. Ingen har lagt spesielt merke til det.  Kanskje ga det mest i ung alder. Nå er det sjelden noe å høste der, men gårdeieren har ikke gitt opp og lar treet få stå.

Et tre står i skyggen av et annet. De står kanskje nær hverandre (de står hverandre nær) og deler den samme jorda. Røttene griper på den ene side i hverandre, på den annen side har begge god tumleplass. Men det største treet er størst fordi det opprinnelig fikk denne gunstigere, mer solrike plasseringen. Dermed gir det ene treet mer frukt, men det vet at det er fordi det treet som står nært og i skyggen ikke krever mer enn det gjør.

De store trærne synes godt. De kan også ses fra utsiden av hagen og kan få både beundrende blikk og gode ord. Noen tror de trærne er stolte, kanskje er de det, kanskje er det bare noen som er stolte og brisker seg med både stor krone og dominerende greiner. Men også disse trærne skal vite at det er gårdeieren som  har anlagt hagen og plantet trærne, så vel de som ble store, som de små. Det er gårdeieren som har valgt dem ut alle sammen. Han har stelt dem, vannet dem, luket bort ugress, klipt bort utskudd, formet dem og tynnet ut rundt dem så de ble dominerende og fikk den posisjonen de har i dag. Da er det altså ikke treets egen fortjeneste at det er stort og kanskje gir mye frukt.

Treet, det er deg eller meg. Frukten er ikke vår fortjeneste selv om den kommer ved oss. Vi vet ikke hvordan det vokser, vi bare vet at frukten kommer, og vi er glade for å få være et tre i Guds hage.

2001-10-24 Perry

 

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..