Min barndoms snekke

Etter i februar å ha fortalt om turen i storm med snekka, og fått Robert Voldnes’ kommentar om noe ustabile båtmotorer på 50-60-tallet, må jeg fortelle litt mer om den snekka.

Det var ei klassisk tresnekke på 21 fot. Baugen lutet lett forover, akkurat så mye at det for meg så naturlig og stilig ut. Akterstevnen gikk rett ned, avrundet ved og under vannlinjen. Det var et nydelig skrog uten kahytt eller vindskjermer.

Selv om jeg bare var 7-8 år gammel, hadde jeg fått med meg at prisen var 3000 kroner, det kan ikke ha vært tidligere enn 1956, kanskje -57. Den skulle betales med månedlige avdrag over noe tid. Noen år senere vet jeg at pappa tjente om lag 13.000 kroner i året. Den brukte snekka kostet dermed ¼ brutto årslønn. Pappa kan umulig ha prutet.

Den hadde vært brukt som lettbåt under sildefisket. Da pappa overtok den, hadde lettbåtene begynt å få et sterkere skrog, så snekka vår var vel ikke god nok i den sammenheng lenger.

Jeg har tenkt at snekka må ha vært hardt kjørt, full fart forover eller full fart akterover, sjelden noe midt imellom. Forover – akterover ble bestemt av Sleipner-koblingen med den vridbare propellen som vel var standard på “alle” mindre båter før girene overtok. I voksen alder har jeg tenkt at den 8-11 hk Albin motoren hadde noe slitasje da vi overtok den. Det var montert hjul til å vri motoren igang med, som erstatning for sveiva. Det var en ypperlig løsning, det var bare å slippe rattet når du hadde dreid det for å starte. Det sparte hendene dersom motoren «slo tilbake».

Et par årer fulgte med. Gjett om vi måtte ta dem i bruk. Den båten var jeg mang en gang med å ro sammen med pappa, han på den ene åren, jeg og Stein på den andre, heldigvis i rolig vær sommerstid.

Snekka fulgte med da vi flyttet til Langesund, fraktet på ei skute som gikk i trafikk langs kysten. Vi hadde da noen episoder her også før den ble solgt. Fornuftig avtale: Du kjøper båten, motoren følger gratis med på kjøpet.

Bildet kan inneholde: 2 personer, himmel, utendørs og vann
Bildet kan inneholde: hav, himmel, båt, utendørs, vann og natur

Om Perry Saevik

Living in Norway. As alternative stays in Spain.
Dette innlegget ble publisert i Fritid, Historie, Sommer og merket med . Bokmerk permalenken.

Velkommen til å kommentere.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..